Kamera Sistemleri
Cctv Kamera İş Kullanım Uygulamaları; Sıradan kameraların aksine Yeni nesil cctv kameralar ve IP kameralar, mağaza, ofis ve fabrikalar dahil istediğiniz her yeri internet üzerinden izlemenizi sağlıyor. İnternet veya ev LAN sistemleri aracılığıyla kapalı ortamlarda da kullanılabiliyor. Network tabanlı cctv kamera sistemleri geliştirmiş olduğu Sıfır Mesafe Yönetimi ile, ağ üzerinden istediğiniz zaman ve yerden , istediğiniz yeri izleyebilirsiniz. Bu sistem giderlerinizi azaltır, işçilik maliyetini düşürür ve zaman geçikmesi olmadan izleme olanağı sağlar. Böylece çalışma perfonmasında büyük artış sağlayabilirsiniz.
CCTV Kamera Sistemleri Fabrika Yönetimi:Fabrikanın üretimi, depolar, sevkiyat alanları cctv kamera sistemleri yardımı ile uzaktan izlenebilir. Üretim proses aşamaları, üretilen ürünlerin anlık durumları, uzaktan izleyerek, perfonmansınızı artırabilir ve kontrol kolaylığı sağlayabilirsiniz. Buna ek olarak Cctv kamera sistemi ve IP kameralar , işinize yardımcı olurken aynı zamanda güvenliğinizi sağlayacaktır. Cctv kameralar hareket algılama gibi özellikleri kullanılarak ofis personeli, hareket olduğunda alarm ile uyarılabilir. Böylece fabrikanın etrafında fiziksel olarak göz atma ihtiyacı ortadan kalkar. Bu, çalışma maliyetlerinizi düşürür ve perfonmansı artırır. Sıradan cctv kamera sistemleri güvenlik sistemlerinde sistem kayıt cihazı, kameralar, monitörler, matrix ve kontrol cihazlarından oluşur. Bu karmaşık ve devreye alması zor sistemi kurabilmek için sistem hakkında eğitilmiş teknik bir ekibe ihtiyaç vardır… İhtiyaçlarımıza uygun olarak tasarlanmış çok seçenekli Cctv kameralar ve IP kameraların kurumları oldukça kolaydır . Ağa bağlanmak için verilen CD üzerindeki talimatları takip etmeniz yeterlidir. Herkesin yapabileceği kadar basitdir. Ayrıca bu sistemde görüntülerin sıradan sistemler gibi matrix cihazları kullanmaya gerek kalmadan istenilen bilgisayardan izlemesi mümkün olduğundan bir denetleme sistemi de yatırım yapmaya gerek yoktur.
CCTV Kamera Sistemleri Uygulamaları Ev Kullanıcıları: Siz başka bir yerde eğlenirken, evinizdeki her şeyi kontrol edebilmenin sizi ne kadar rahatlatacağını düşünün. Bu sistem, boş evinizdeki herhangi değişikliği algılayabilir güvenlik kamera sistemi önünde bir hareket olduğunda veya kamera önünden bir kişi geçtiği zaman ısıya duyarlı hareket sensoru sayesinde hemen görüntüleri kayıt edebilir. Daha da ötesi görüntüyü ofisteki PC’nize veya cep telefonunuza gönderebilir. Bu nedenle evinizde anormal bir değişiklik olduğunda sadece kamera görüntüsünü kontrol etmeniz yeterli olacaktır.
DVR Kayıt Cihazları : Kamera sayısının 100den fazla olduğu orta ve 400 kamera gibi büyük ölçekli CCTV sistemlerde multiplexer cihazları ile sistemin kontrol edilmesi ve izlenmesi mümkün değildir. Kontrol ünitesi olarak multiplexer cihazlarına ilave olarak matrix switcher kontrol üniteleri kullanılır. Bu cihazlar modüler ve genişleyebilir yapıdadır. Binlerce kamerayı kontrol edebilerek yüzlerce monitörden izlenmesine olanak verir. Cihazlar mikroişlemci tabanlı olup birçok merkezden kamera seçimi izlenimi, hareketli kameraların kontrolü ve sistemin denetiminin istenen kişilere tanınabilen yetkilerde yapılabilmesi mümkündür. Multiplexer, matrix ve video kayıt cihazlarının yerine artık tek bir cihaz DVR Digital Video Recorder (Dijital Kayıt Cihazı) yer almaktadır.
Dijital Görüntü Nakil Kartları (CAPTURE CARD): Dijital Video Kayıt Cihazlarının PC tabanına uyarlanmış halidir. Kartlar bilgisayarın PCI slotuna takılır ve herhangi bir plug and play kart gibi tanıtılır.
Renkli Kameralar: Alışveriş merkezleri, mağazalar, marketler, döviz büroları gibi halka açık ve yoğunluğun fazla olduğu, ışık oranlarının da gözle görülebilir seviyede veya fazla olduğu mekanlarda kullanılır. Burada amaç kişiyi renk ve kıyafetlerine göre tespit etmek, ürün takibini ve reyonları renklerine göre ayırt edebilmektir. Bu nedenle halka açık yerlerde renkli sistemlerin kullanılmasında yarar vardır.
Siyah Beyaz Kamera: Daha ağırlıklı dış alan gözetimi, garaj, depo gibi loş alanlarda kullanılır.
Kameralar : Ayrıca renkli kameraların kullanılabileceği bütün alanlarda kullanılabilir. Siyah/Beyaz kamera sistemleri renk ayrımı ihtiyaci hissetmediginden renkli sistemlere oranla daha az ışıga ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden ışık oranının az olduğu noktalarda Siyah/Beyaz kameralar tercih edilir.
Gece / Gündüz Kameraları : Adındanda anlaşılabileceği gibi gündüzleri renkli, hava kararmasından sonra ise (ışık seviyesinin belli bir lux degerinin altına düşmesinden sonra) siyah/beyaz konumuna geçen kameralardır. Hem iç hem dış mekan uygulamaları için idealdir.
İnfrared Kameralar : Günümüzde birçok kullanım alanında görülen kameralardır.0 ışıkta dahi içindeki gözle görülmeyen kızılötesi ışınlar gönderen ledlerin aydınlatması ile zifiri karanlıkta bile geceleri siyah beyaz net görüntü veren kameralardır. Halk dilinde gece görüşlü kamera diye de adlandırılıyor.
Dome ve Kart Kameralar : Az yer kaplayan yapıdadırlar. Dome kamera yarım bir fanus içindedir. Üzerindeki lens ile (Genel olarak 2.8, 3.6, 4mm Lens bulunur.) montaja hazır haldedir. Montaj ayağı gerekmez. Kart kameralarda ise devre açıktadır yada ufak bir kutunun içinde olabilir. Hassas cihazlardır. Pinhole lensli ya da normal lensli olarak piyasada bulunabilir. Gizli izlemeler genelde bu kameralar ile yapılmaktadır. Her iki üründe genel olarak adaptör ile kullanılır. Bahse konu bu iki kamera modeli daha ziyade ofis ortamları gibi nem, su, toz vb. dış etkenlerin az olduğu bölgelerde kullanılır.
Speed Dome Kameralar : Fanus içinde yüksek hızda hareket edebilen, alternatif oranlarda optik ve dijital zoom yapabilen özel kameralardır. Geçen hergün boyutları daha da küçülmektedir ve estetik görünümlüdür. Özellikle alışveriş merkezleri, mağazalar, süper marketler gibi halka açık ve yoğunlugun fazla olduğu alanlarda kullanılır. Programlanabilir yapıları ile hareket nokta ve turları ayarlanabilir. Ayrıca belirli noktalara sabitlenmiş ve zoomlanmış görüntü pozisyonları preset olarak hafızaya yüklenmekte ve istenilen kamera otomatik olarak bu noktalara odaklanmaktadır.
Sabit Kameralar : Hem Renkli hem de Siyah&Beyaz olarak kullanılan bu kameralar kullanıcıların piyasada en çok gördükleri ve bildikleri ürünlerdir. Her mekan için teknik detaylara uygun ürün yelpazeleri vardır. Cihaz kasasının caydırıcı olması sebebiyle banka, döviz büroları vb. alanlarda tercih edilir. Ancak konfigürasyonun oluşması için kameranın yanı sıra ortamın şartlarına uygun lens (Auto, Sabit, Manuel iris lens) artı kamera ayağı veya muhafazası gerekmektedir.
Auto-İris Lensler: Işık ayarını kendisi otomatik olarak ayarlar. Kamera ile arasında bir bağlantı kablosu bulunur.
Sabit-İris Lensler: Işık ayarının değişmediği yerlerde kullanılır. Ayar yapılamaz. Sadece netlik ayarı yapılabilir. Ofis, depo vb. yerlerde kullanılır.
Varifocal Lensler: Bu lenslerin özelliği lens görüş açısının kurulum esnasında ayarlanabilir olmasıdır. Genelde 3,5 mm – 8.00 mm arası açıda piyasada kullanılır.
Kamera Muhafazaları : CCTV sistemlerinde sabit kameraların hareketli hale getirilmesi de mümkündür. Kameraların yatay ve dikeyde hareketinin sağlanması amacıyla Pan/Tilt motorları kullanılır. Bu sistem Speed Dome kameralı sistem kadar hızlı ve kullanıcı için çok seçenekli bir sistem değildir. Ayni zamanda hareketli kameralar, görüntülerin yaklaştırılıp uzaklaştırılabildiği Zoom lenslerle beraber kullanıldığında etkin bir alan kontrolü sağlanır. Motor mekanizmalarının seçiminde, mekanın iklim ve çevresel koşulları göz önünde bulundurulmalıdır.
Pan & Tilt : Kamera sayısının 100den fazla olduğu orta ve 400 kamera gibi büyük ölçekli CCTV sistemlerde multiplexer cihazları ile sistemin kontrol edilmesi ve izlenmesi mümkün değildir. Kontrol ünitesi olarak multiplexer cihazlarına ilave olarak matrix switcher kontrol üniteleri kullanılır. Bu cihazlar modüler ve genişleyebilir yapıdadır. Binlerce kamerayı kontrol edebilerek yüzlerce monitörden izlenmesine olanak verir. Cihazlar mikroişlemci tabanlı olup birçok merkezden kamera seçimi izlenimi, hareketli kameraların kontrolü ve sistemin denetiminin istenen kişilere tanınabilen yetkilerde yapılabilmesi mümkündür. Multiplexer, matrix ve video kayıt cihazlarının yerine artık tek bir cihaz DVR Digital Video Recorder (Dijital Kayıt Cihazı) yer almaktadır.
Matrix Swicher : Simplex, Duplex ve Triplex olmak üzere 3 alternatif mevcuttur. Ekranı 4-8-9-16 parçaya bölerek tüm kameraların hepsini birden izleme ve kaydetme olasılığı veren modelleri mevcuttur. Bu cihazın ayni zamanda Video Motion, Zaman-Tarih, Kamera ID, Zoom, Uzaktan Kumanda, PIP gibi genel ortak özellikleri bulunmaktadır. 2 Monitör çıkısı ile bir monitörden16´ya bölünmüş olarak, ikinci monitörden de istenilen herhangi bir kameranın takibatı yapılabilir
Multiplexer : 4, 8, 12 CCTV kameranın bağlanabileceği değişik tip ve modellerde alternatifler mevcuttur. Kameraların hepsi sırayla monitöre yansıtılmaktadır. Üzerinde bulunan zaman ayarı ile her kameranın arasına zaman yerleştirilebilir. Video kayıt cihazları ile birlikte kullanılması tavsiye edilmez.
Swicher (Seçici) : 4, 8, 12 CCTV kameranın bağlanabileceği değişik tip ve modellerde alternatifler mevcuttur. Kameraların hepsi sırayla monitöre yansıtılmaktadır. Üzerinde bulunan zaman ayarı ile her kameranın arasına zaman yerleştirilebilir. Video kayıt cihazları ile birlikte kullanılması tavsiye edilmez.